Om Screenramar

Tips av Petteri Haverinen, färgtillverkare, tryckare och grundare av Screentec.

Ämnen: Screenramar , Screenväv , Raklar , Bett (Rakelplast), Rengöring av screenduk, spänna om screenramar

 

SCREENRAMAR

Vi harr två typer av screenramar: träram och aluminiumram. När ska man välja den ena eller den andra?

Screenram i trä

Screenram i trä är både billigare och är skönare att hålla i. De är miljövänligare och håller lika bra som screenram i aluminium om man sköter dom. Screenram i trä fungerar i de flesta fall bra utom vid stora format då screenramen i trä blir tung att hantera.  Man ska  komma ihåg att efter användning  bör man torka av screenramen från vatten  - då håller de hur länge som helst. Det går bra att byta duk på screenraramar i trä.

Screenram i aluminium
Screenram i aluminium är något dyrare men är stabilare och tål fukt. Vid stora format är aluminiumramen att föredra då den är lättare. Om man har nickelallergi så bör man undvika aluminiumramar - använd istället träramar. Det går bra att byta duk på screenraramar i aluminium.

 

SCREENDUK

Screenduken ska vara anpassad efter färgen man trycker med och underlaget.
Screentec har screenduk i tätheter mellan 28- 140. Den finns vit och gul screenduk. Det är enklare att arbeta (enklare att rengöra) med vit screenduk och den rekommenderas varmt för alla trycksammanhang.

Gles duk
Glesare screendukar har täthet 40-70 mesh. Den släppper mer screenfärg genom screenduken. Den används främst för textiltryck där mer tryckfärg krävs för att tränga in i textilerna och när man trycker med täckande screenfärger.

Tät duk
Tätare dukar har tätheter mellan 80-140 mesh. Den släpper igenom mindre färg men ger samtidigt bättre detaljåtergivning. Den används till rinniga screenfärger på ickesugande material som papper, vinyl, glas, trä m.m. Den passa även bra till screenfärger med mycket transparentmassa i. De riktigt täta screendukarna är till för att ge skarpa kanter, tunna linjer etc. Vid dekaltryck och fina rastreringar lämpar sig en 120 screenduk. Den används också vid tryck med processfärger .

Allroundduk
Om man vill ha en allroundduk för både textil och papperstryck så rekommenderas 60 duk..

Övrig info: Duktätheten anges  i trådar/cm. 

Låg siffra = gles duk, hög siffra= tät duk

.
RAKLAR


När man trycker ska man inte "vålda"; man ska trycka bestämt men inte så att rakelbettet böjer sig.Tänk på att använda en rakel som är något större än "trycket" det bör  finnas minst 5 cm marginal på båda sidor.

Rakel i aluminium
Rakelhandtag gjorda av aluminium kan man byta nytt  raketlgummi när det gamla blir slitet. Man skruvar lätt upp aluminiumprofilen och sätter in ett nytt bett. Rekommenderat bett för aluminiumrakel 9 x 40 mm, 70 shore, neophrenebett.

Rakel i trä

Rakelhandtag i trä skall vara gjord i massivt trä för att inte slå sig.  Våra träraklar har två olika typer av rakelbett, latex 5 x 30 mm och neophrene 70 shore  5 x 40 mm  bett.


Rakelbettets hårdhet anges i shore  där 70 shore är det vanligaste inom grafiskindrustri. Rakelbettet kan slipas olika,  rund slipning ger mycket screenfärg och en skarp kant ger mindre. Inom den grafiskaindustrin  trycker alla med skarpt bett vilket ger både en bättre detaljåtergivning och gör det lättare att styra färgmängden. Man får samma färgmängd vid varje rakeldrag. Vill man ha mer screenfärg trycker man bara fler gånger.

Latex bet
Ett enkelt studiobett i latexgummi. Det är ett prisvärt alternativför hobbytryckaren som inte trycker så mycket. Men bara efter efter ett femtiotal tryck har den börjat slitas. Latexbettet åldras snabbt och efter ett tag blir den hårt och spröd.

Neophrene bett
Det används inom tryckindustrin på grund av sin slitstyrka. Om du tänker dig att trycka mer regelbundet så är det den du ska ha. Dels får du ett skarpt bett vilket gör att du kan styra färgmängen lättare dels får du bättre detaljåtergivning. Dessutom kommer du att kunna använda den i många år eftersom den inte åldras så snabbt. 

Ett litet tips!!  När bettet blir slitet (avrundade kanter) behöves det slipas om.
För att göra det behöver man konstruera ett 90 graders anhåll med slippapper under där gummit slipas medan det hålls mot anhållet. Det krävs lite teknik men det går.

Rengöring av screenduk Service

Sköter du om din screenram och följer de anvisningar som ger dig i vårt Arbetshäfte så fungerar din screenram under många år. När du rengör, strippar av, ha inte för brottomt utan låt Strippern AQ-2 verka. Använd AQ-4 Suer Clean med jämna mellanrum, låt inte screenduken bli för smutsig, så håller sig screenduken ren och blir lått att arbeta med. Du kan åven skicka in dina screenramar till oss för total rengöring och service.

Spänna om screenramar

När screenduken blir utnött eller skadad så måste man spänna om screenramen. De flesta skickar in sina screenramar till oss för omspänning. Vi spänner, ny screenduk och ny avmaskning, och de blir nästan som nya. Efrtersom vi spänner med maskiner så blir dukspänningen som på nya screenramar. Du kan givetvis också spänna om dina screenramar,om de är av trä, men att få samma jämna dukspänning är omöjligt. Tänk på att trycken ALLTID blir bättre om du har välspända screendukar!

Ämnen: Screenram, Screenväv, Raklel, Bett (Rakelgummi)Rengöring av screenram, spänna om screenram

Screentec AB | Screentrycksmaterial
Telefon: 08-744 40 70
E-post: petteri@screentec.se
Sitemap
Hem
Om oss
Nyheter
Screenkurser och tips
Kontakta oss
Sitemap
NÄTBUTIK
Other languages
Kurser i screentryck
Om Screenfärger
Om screenfärger för tyg
Om Screenramar
Screentrycksskolan
Grunderna i screentryck
Startpaket screentryck / Fotoscreen - för textil och papperstryck
Om oss
Screentec Västberga (huvudkontor)
Screenkurser
Omspänning av ramar